300 gram dairy whip cream (atau krim putar)
500 gram coklat masakan.
30 gram butter
**Jika sukar untuk mendapatkan dairy whip cream boleh menggantikannya dengan susu segar atau susu perisa coklat. Coklat masakan pula boleh digantikan dengan serbuk coklat atau serbuk koko.
Cara-cara Menyediakan Masakan Resepi Coklat Ganache Sedap:
1. Campurkan coklat masakan yang telah dicincang kecil bersama dairy whip cream ke dalam satu bekas.
2. Panaskan bahan-bahan ini sehingga coklat masakan menjadi cair. Anda boleh menggunakan kaedah double boil atau menggunakan microwave. Pastikan anda menggunakan haba yang sederhana dan tidak terlalu panas, dalam erti kata lain panaskan secara perlahan-lahan.
3. Kacau campuran coklat dan krim putar sehingga sebati. Anda boleh tambahkan butter atau mentega semasa anda mengacau campuran tersebut.
4. Biarkan campuran menyejuk buat seketika. Setelah campuran menjadi suam, anda bolehlah mencurahkan coklat ganache anda ke atas kek.
No comments:
Post a Comment