Kejuruteraan Genetik
Kejuteraan genetik berbeza daripada pembiakan tradisional di mana gen organisma diubah secara tidak langsung. Kejuteraan genetik menggunakan teknik pengklonan dan pengubahsuaian molekular untuk mengubah struktur dan ciri gen secara langsung. Kejuteraan genetik telah berjaya dalam beberapa kegunaan termasuk dalam meningkatkan teknologi tanaman, pembuatan insulin manusia tiruan dan pengeluaran tikus makmal bagi penyelidikan kanser.
Kebaikan Kejuruteraan Genetik
dipertingkatkan lagi berbanding dengan tumbuh-tumbuhan tanaman organik.
2)melambatkan atau menurunkan kadar proses pengoksidan di samping melambatkan
kerosakan yang disebabkan tindak balas kimia.
3)peningkatan kandungan mineral dan antioksidan seperti karotenoid, flavanoid,
Vitamin A, C dan E dalam tumbuh-tumbuhan jenis ini.
4)sayur-sayuran dan buah-buahan yang dihasilkan melalui proses kejuruteraan genetik
akan tahan lebih lama.
Namun setiap kebaikan ada keburukannya juga. Begitu juga dengan kejuruteraan genetik.
1)kejuruteraan genetik mungkin boleh mengubah kandungan nutrien makanan dengan
cara yang tidak dijangkakan. Misalnya mengurangkan kandungan sesetengah nutrien
dan meningkatkan kandungan nutrien yang lain.
2)Kerintangan terhadap antibiotik mungkin boleh berlaku kerana gen yang digunakan
dalam sesetengah tanaman yang diubahsuai mungkin boleh memindahkan penyakit
yang disebabkan oleh mikrob, ke dalam usus manusia atau haiwan yang menggunakan
makanan kejuruteraan ginetik.
3)menyumbang kepada masalah perkembangan kesihatan umum kerana rintangan
terhadap antibiotik ini akan akhirnya terpindah kepada manusia melalui pengambilan
makanan yang terhasil melalui kaedah kejuruteraan ginetik.
4)kejuruteraan ginetik telah menunjukkan tahap kerintangan yang tinggi dan luarbiasa
terhadap racun pemusnah tumbuhan seperti racun Herbisid, Pesticid dan lain-lain
lagi.Keadaan ini sekaligus akan memerlukan kita mencipta racun yang lebih kuat untuk
mengawalnya dan secara tidak langsung akan membahayakan alam sekitar kita.
very good teacher
ReplyDelete